Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een model ontwikkeld dat stellen helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het rekent uit op welke leeftijd de vrouw uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het gezin er één, twee of drie zou willen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Human Reproduction.

Het model houdt er rekening mee hoe belangrijk paren het vinden dat het gezin dat ze zich hadden voorgesteld ook volledig wordt gerealiseerd.

Als ze bijvoorbeeld heel graag twee kinderen willen krijgen, en ze daarom een kans van 90 procent willen hebben dat dit ook gaat lukken, moeten ze uiterlijk starten als de vrouw ongeveer 27 jaar is.

Als het paar van plan is om, indien nodig, IVF te gebruiken, hoeven ze pas op 31-jarige leeftijd te beginnen. Als het paar genoegen neemt met een lagere kans van 75 procent op 2 kinderen moeten ze op zijn laatst beginnen als de vrouw 34 jaar is, en 35 bij eventueel IVF-gebruik.

Gewenste aantal

De uiterste startleeftijd hangt sterk af van het gewenste aantal kinderen. Zo moeten stellen die drie kinderen willen met een grote kans van 90 procent al beginnen op een leeftijd van 23 jaar, terwijl voor één kind gewacht kan worden tot de vrouw 32 is. Als het paar van plan is om indien nodig gebruik te maken van IVF schuiven deze leeftijden vier jaar op, net als bij twee kinderen.

Het model is ontwikkeld om mensen te helpen met het plannen van hun gezinsvorming. Veel jongeren stellen het krijgen van kinderen uit zonder idee of het later nog wel zal lukken.

"Voor goede besluitvorming is het voor paren belangrijk om inzicht te hebben in de kansen dat ze de door hen gewenste gezinsgrootte ook gaan realiseren. En daarin voorzien de resultaten van ons onderzoek", zegt onderzoeksleider Dik Habbema, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Dit is de eerste keer dat een dergelijk voorspelmodel voor gezinsplanning ontwikkeld is. Het model houdt rekening met het gewenste aantal kinderen, de sterkte van de kinderwens, en de vraag of het paar eventueel vruchtbaarsheidsbehandelingen wil ondergaan.