Reclames die bedoeld zijn voor kinderen kunnen misleidende informatie bevatten. Om reclamemakers te wijzen op de regels komt Stichting Media Rakkers met een Jeugd Reclame Wijzer.

"De televisie en het internet zijn twee enorm krachtige media voor kinderen. We willen voorkomen dat reclamemakers gebruik maken van hun onwetendheid", zegt directeur Liesbeth Hop tegen NU.nl.

Hop verwijst naar situaties in het verleden, waarin reclamemakers nog wel eens gebruikt maakten van de naïviteit van kinderen. "Vijf jaar terug was Daphne Deckers te zien in een reclame van Chupa Chups, waarin werd beweerd dat de lolly's gezond zijn omdat ze vruchtvlees bevatten, hilarisch."

"Daarnaast werden ze gepresenteerd als 'gezond' omdat er 0 procent vet in zou zitten. Dat een lolly voor 99 procent uit suiker bestaat werd weggelaten."

Video: Lolly-reclame met Daphne Deckers

Verboden

De reclame werd door de Reclame Code Commissie afgekeurd. "Dat soort valse gezondheidsclaims zijn gelukkig nu verboden. Net als kinderen via reclame aansporen zich te overeten."

Een paar jaar terug konden kinderen bijvoorbeeld met zoveel mogelijk lege Mars-wikkels Jim Bakkum thuis op bezoek krijgen. "Je spoort kinderen dan aan om enorme hoeveelheden te eten. Gelukkig zijn de regels flink aangescherpt in de tussentijd."

Controle

Volgens Hop is het belangrijk dat kinderen de controle blijven houden op wat ze zien en wat hier de invloed van kan zijn. "Ze mogen niet misleid worden. Onderzoek wijst uit dat kinderen onder de zeven jaar reclame namelijk niet kunnen onderscheiden van neutrale informatie."

Hop noemt nieuwe Jeugd Reclame wijzer een handleiding voor jonge reclamemakers. "Als je als 22-jarige marketeer ergens komt werken en reclame gaat maken voor een kindermerk, is het fijn als je weet wat wel en niet kan."

Al jaren zijn er verschillende codes die de consumenten beschermen tegen misleidende reclames, maar nergens is een naslagwerk te vinden waarin alle regels staan vermeld. "Reclamemakers zoeken daarnaast nog wel eens de grens op met die regels. Ons doel is dit te verminderen."