De verkopen van zowel motor- als bromfietsen zijn in het afgelopen halve jaar stevig aangetrokken. In ons land werden 8,3 procent meer motorfietsen en 15 procent meer bromfietsen verkocht dan in dezelfde periode in 2014. 

Dit blijkt uit definitieve cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie.

Motorfietsen winnen voornamelijk aan populariteit door de aansterkende economie, vertelt de woordvoerder van de RAI Vereniging aan NU.nl. "Motorfietsen zijn toch een luxeproduct in een hogere prijsklasse. Zodra het beter gaat met de economie gaan mensen hier eerder geld aan uitgeven." Motofietsen worden in de volksmond ook wel motors genoemd. 

Volgens de vereniging heeft het relatief goede weer de eerste helft van dit jaar ook bijgedragen aan de stijging.

De stijging van de verkopen van bromfietsen valt te verklaren door de strengere regels voor snorfietsen. "Er wordt steeds stenger gecontroleerd op snorfietsen. Snorfietsen mogen offcieel maximaal 25 km per uur. Vaak werden deze snorfietsen opgevoerd."

Door de snellere controles worden de snorfietsen nu juist afgevoerd, meldt de RAI Vereniging. "Mensen die dan toch hard willen gaan, stappen nu dus over op de bromfiets." Een bromfiets kan maximaal 50 km per uur. Hierbij moet wel een helm worden gedragen. "Dat je een helm op moet, maakt dus klaarblijkelijk niet meer uit."