'Hoge inkomens harder geraakt door nieuwe ontslagregels'

Mensen met een hoog inkomen worden harder geraakt door de nieuwe regels voor ontslagvergoedingen en WW-uitkeringen dan mensen met lagere inkomens.

Dat concludeert consultancybureau Aon Hewitt maandag op basis van eigen berekeningen.

Mensen met een hoger inkomen zouden volgens de organisatie na ontslag twee keer zo snel nieuw werk moeten vinden om rond te kunnen blijven komen.

Een vijftigjarige werknemer met een jaarinkomen van 150.000 euro kan iets meer dan twee jaar rondkomen van een WW-uitkering en de transitievergoeding bij ontslag na 25 dienstjaren. Een vijftigjarige met een jaarlijks inkomen van maximaal 48.000 euro komt pas na bijna vier jaar in de problemen.

Transitievergoeding

Dit verschil wordt veroorzaakt doordat hogere inkomens geen WW-uitkering ontvangen over het salaris boven 52.000 euro. Bovendien valt de transitievergoeding voor hen lager uit dan de oude ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule.

"De hoge inkomens zullen een deel van hun transitievergoeding moeten inzetten als aanvulling op hun WW-uitkering", verwacht Aon.

Ook als op de WW-periode bijstand volgt zijn mensen met een hoger inkomen meer in het nadeel, aangezien zij daar pas aanspraak op kunnen maken als de eigen middelen grotendeels zijn benut.

Nog geen 3 procent van de Nederlandse werknemers verdient meer dan 75.000 euro. "De nadelen voor deze groep zijn bedenkelijk groot. Al met al heeft dit veel weg van symboolpolitiek", stelt het consultancybureau.

Lees meer over:
Wwz

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie