Het landelijke alarmnummer voor dieren in nood, 144, is door de hitte in Nederland de laatste dagen overspoeld met hulpverzoeken. 

Ook de telefoons van dierenambulances stonden roodgloeiend door bellers over uitgedroogde konijnen in hun hokken, honden in hete auto's en jonge meeuwen die van de hete daken sprongen. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Bij 144 kwamen dagelijks gemiddeld 450 telefoontjes extra binnen. Deze 450 belletjes per dag zijn allemaal gerelateerd aan de hittegolf. De meldingen gaan over alle diersoorten; van vissen die geen zuurstof meer krijgen tot de reguliere huisdieren en van oververhitte paarden tot gestrande vogels.

"Het is vreemd dat dit telkens weer gebeurt”, treurt Franki Klarenbeek van de Landelijke Eenheid, die namens 144 het woord voert.

"Mensen laten hun honden uit op het heetst van de dag, gewoon op straat, op het warme asfalt. Daardoor verbranden die dieren hun pootjes. Of ze gaan in de volle zon op de fiets en laten hun huisdier dan meerennen. Onbegrijpelijk, want je zou zelf in die hitte toch ook niet gaan joggen? Kies dan voor een koel bos.”