Studenten lenen niet altijd om hun studie te betalen, maar ook om na hun studie nog een appeltje voor de dorst te hebben. Ook wordt met het gespaarde geld vaker een huis gekocht.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Geld lenen is goedkoop voor studenten. Bij overheidsdienst DUO, die de studieleningen en studiefinanciering regelt, betalen studenten een rente van 0,12 procent. Wie dit geleende geld op een spaarrekening zet, kan 1,3 procent rente ontvangen en geld verdienen.

Een derde van de studenten die deel hebben genomen aan de enquête van het Nibud lenen doelbewust meer dan dat ze nodig denken te hebben tijdens hun studie. Een op de tien studenten wil met dit overschot een huis kopen na zijn studie.

Basisbeurs

Vanaf het nieuwe studiejaar dat in september begint verwacht Nibud dat studenten meer gaan lenen. De basisbeurs van de studiefinanciering houdt dan op te bestaan. 

Studenten met basisbeurs lenen gemiddeld 386 euro per maand, zonder basisbeurs 632 euro.

Geld lenen bij DUO

Van de hbo- en wo-studenten leent 36 procent bij DUO. Een derde van de studenten geeft toe dat ze best minder kunnen lenen. Bovendien geeft een derde van de studenten aan geld te lenen ''omdat het kan''.

Dat is volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) niet verstandig omdat de rente in de afbetalingstermijn hoger kan worden, studenten verleid kunnen worden het geld uit te geven en de hoogte van een studieschuld een rol speelt bij het aangaan van een hypotheek.

Risico's 

Het Nibud waarschuwt voor de risico's die kleven aan een studieschuld. Om studenten en ouders beter voor te lichten heeft instituut de folder 'Handreiking: Student en Financiën' gemaakt. Het document is bedoeld voor studentendecanen, financieel dienstverleners en anderen die studenten en ouders voorlichten en adviseren over geldzaken.

Het Studentenonderzoek is gedaan op basis van een enquête die door ruim 2700 hbo- en wo-studenten is ingevuld.