Aan een lange periode van filedaling is een einde gekomen. De eerste helft van 2015 was de filezwaarte 25 procent hoger dan in de eerste helft van 2014.

Dat meldt de ANWB woensdag. De filezwaarte bereken je door de lengte te vermenigvuldigen met de duur van de file.

De vertraging door files nam het meest toe in het midden van het land en rond Den Haag, maar ook rond Amsterdam en Rotterdam was het drukker.

In februari veroorzaakte het winterweer vooral in het begin van de maand lange files. In mei was er even een afname van de filezwaarte. Dat kwam doordat Nederlanders door feestdagen en vakanties vaker vrij waren dan vorig jaar in mei. In juni steeg de filezwaarte met ongeveer 7 procent in vergelijking met vorig jaar.

Top tien

Op de eerste plek van de top tien van files in de eerste helft van 2015 staat de A1, van Amsterdam naar Amersfoort (tussen Eemnes en Hoevelaken).

De A20 van Hoek van Holland naar Gouda (tussen knooppunt Kleinpolderplein en knooppunt Terbregseplein) volgt op de tweede plek. De A13 (Den Haag naar Rotterdam), de A27 (Utrecht naar Breda) en de A1 (Amersfoort naar Amsterdam) maken de top vijf compleet.