Expats krijgen te weinig de kans om het Nederlands dat ze op cursus leren, in de praktijk toe te passen. Daarom wordt zaterdag in Den Haag de centrale bibliotheek de 'Spreek Nederlands Dag' georganiseerd. 

"Nieuwkomers geven vaak aan dat Nederlanders ongevraagd overschakelen op Engels, als ze zich voorzichtig in het Nederlands proberen uit te drukken'', zegt Zsuzsa Jónás van taalinstituut Direct Dutch. Met deze dag willen de initiatiefnemers Nederlanders aansporen om in het Nederlands te reageren op iemand met een accent.

Bokaal

De dag begint met een masterclass en daarna worden acht testgroepen undercover de stad ingestuurd om horecaondernemingen te testen op vriendelijkheid en geduld met mensen die nog niet zo goed Nederlands spreken. Het café of restaurant dat het beste uit de test komt, krijgt een bokaal.

Vorig jaar kregen de nieuwkomers een button mee met de leus 'Spreek Nederlands! Met mij!'. Het Haagse taalinstituut heeft in twee jaar tijd ruim 10.000 buttons verspreid.

Na het succes met de buttons, organiseerde het instituut in 2014 voor het eerst de Spreek Nederlands Dag. Dit jaar doen ook andere organisaties mee met het evenement, onder meer de Bibliotheek Den Haag, het Taalhuis, The British School en de Taalunie.