Mensen zijn over het algemeen slecht in staat om in te schatten hoe ze er zelf uitzien, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als mensen een natuurgetrouwe foto van zichzelf moeten kiezen, selecteren ze vaak een foto waarop anderen hen juist niet zo goed herkenbaar vinden.

Kortom: de meeste mensen hebben een zelfbeeld dat verschilt van hun uiterlijk.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift British Journal of Psychology.

Facebook

De wetenschappers vroegen bij hun experiment aan 130 proefpersonen om 10 foto's van zichzelf van Facebook te halen. Vervolgens kregen de deelnemers de opdracht om deze afbeeldingen te rangschikken op herkenbaarheid.

Ze moesten het kiekje waarop ze het meest natuurgetrouw overkwamen op de eerste plek zetten de foto waarop ze het minst goed waren te herkennen op de laatste plek.

Een soort jury van 16 mensen die de proefpersonen niet kenden, boog zich daarna ook over de tien foto's. Van tevoren kregen deze mensen filmpjes te zien waarop ze het uiterlijk van de proefpersonen konden bestuderen vanuit allerlei hoeken. Daarna moesten ook zij de Facebookfoto's van de deelnemers sorteren op herkenbaarheid. 

Gezichtsherkenning 

De jury bestempelde vaak andere foto's als natuurgetrouw dan de proefpersonen zelf. Objectief gezien waren hun keuzes ook beter.

Op de foto's die de jury koos werden de proefpersonen gemiddeld genomen relatief snel geïdentificeerd door gezichtsherkenningssoftware. Op de foto's die de individuen zelf hadden gekozen, werden ze minder goed herkend door de computer.

Volgens hoofdonderzoeker David White toont de studie aan dat het beeld dat mensen van zichzelf hebben opgeslagen in hun geheugen vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid. 

"Het lijkt gek dat vreemden de herkenbaarheid van individuen op foto's beter kunnen beoordelen dan zijzelf", verklaart White op de nieuwssite van The British Psychological Society. "We leven immers elke dag met ons gezicht. Maar de bestaande representatie van ons uiterlijk in ons geheugen zit vaak in de weg als we afbeeldingen moeten kiezen waarop onze verschijning correct wordt weergegeven."