De helft van de werkenden in Nederland wil de keuze hebben tussen vakantiedagen opnemen of deze dagen uitbetaald krijgen. 

Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Randstad Werkmonitor, gehouden door SSI onder 810 werkenden.

Bijna driekwart van de werkenden besteedt zijn vakantiedagen niet aan het op vakantie gaan. 57 procent van deze groep gebruikt de dagen voor een verbouwing of renovatie. De overige werkenden in deze groep besteedt de tijd voor een deel aan de zorg voor familieleden. 

Daarnaast ziet bijna een kwart van de Nederlandse werkenden het vakantiegeld het liefst per maand uitbetaald.

Algemeen Directeur Reiant Mulder van Randstad Nederland: "Vakantiedagen en vakantiegeld zijn belangrijke arbeidsvoorwaarden voor werkenden. Logisch dat ze dan zelf willen bepalen wat ze ermee doen. Tegelijk zet ik vraagtekens bij het inruilen van een groot aantal vakantiedagen voor geld. Werkenden moeten het belang van een periode van rust niet onderschatten."

De maximale lengte van de vakantie wordt voor werkenden als beperkend ervaren. 69 procent wil de lengte van de vakantie zelf bepalen. Een derde van de werkenden zegt minimaal drie weken vakantie nodig te hebben om te kunnen ontspannen. 

Tijdens vakantie aan het werk

Een kwart van de werkenden stelt dat er van ze verwacht wordt dat ze bereikbaar zijn tijdens de vakantie. Een derde van de respondenten kiest er bewust voor om nog aan het werk te gaan tijdens de vakantie. Zij willen naar eigen zeggen 'betrokken blijven'.