Katten worden te vroeg gescheiden van hun moeder. Dit is de oorzaak voor gedrags- en gezondheidsproblemen bij katten. 

Dat meldt Het Kattengedragsadviesbureau aan NU.nl. 

Katten mogen volgens de wet na zeven weken gescheiden worden van hun moeder. Die leeftijd moet omhoog naar zestien weken. 

Het bureau heeft jarenlang onderzoeken van studenten van studies als dierecologie en gedragsbiologie begeleid. In deze onderzoeken werden de leeftijden van de kittens per cluster onderzocht. Per cluster werd het gedrag van de kittens vergeleken en zo werd de conclusie getrokken: hoe jonger de kitten wordt verwijderd van zijn moeder, hoe groter de gedragsproblemen zijn.

94 procent van de katten vertoont signalen van probleemgedrag. "Daarbij moet je denken aan hard miauwen en het krabben van de bank", vertelt Het Kattengedragsadviesbureau.

"Bij gezondheidsproblemen moet je denken aan de veel voorkomende niesziekte en huidaandoeningen." Deze gezondheidsproblemen zijn allemaal de oorzaak van stress. "Katten zijn zeer gevoelige dieren."

Te snel naar asiel

Het Kattengedragsadviesbureau vindt het zorgelijk dat baasjes hun kittens naar het asiel brengen als die gedrags- en gezondheidsproblemen vertonen. Dit kan voorkomen worden als de kitten later van de moeder wordt verwijderd. 

Het Kattengedragsadviesbureau biedt dinsdag een initiatiefvoorstel aan aan de Tweede Kamer voor het verhogen van de wettelijke scheidingsleeftijd van kittens.