Een commissie moet uitzoeken in hoeverre het ''mogelijk en wenselijk'' is om af te zien van geslachtsvermelding in de verschillende wetten die het ouderschap aangaan. 

Dat zei hij donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer. Hij hoopt kort na de zomer met een onderzoeksplan te komen om uit te vinden in hoeverre sekseregistratie nodig is of anders zou moeten.

Veel partijen willen dat sekseregistratie wordt afgeschaft in zaken waarbij het er niks toe doet of je man of vrouw bent. GroenLinks wil zelfs dat het verschil al niet meer wordt gemaakt door de burgerlijke stand, als ouders aangifte komen doen van een pasgeborene.

Een commissie moet verder uitzoeken in hoeverre het ''mogelijk en wenselijk'' is om af te zien van geslachtsvermelding in de verschillende wetten die het ouderschap aangaan, meldt Van der Steur ook aan de Kamer.

Hij denkt aan de Staatscommissie herijking ouderschap, die de regering sinds vorig jaar adviseert bezig juridisch ouderschap, meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap.

Onnodig

Van der Steur vindt het registreren van het geslacht in veel gevallen ook onnodig, maar denkt dat de samenleving intussen zelf ook een hoop zelf kan doen om ervan af te komen.

Tegelijk wees hij erop dat het vermelden van het geslacht in bepaalde gevallen wel zeer praktisch is, zoals voor de instantie die oproepen verstuurt voor borstkankeronderzoek.

Hij toonde zich zeer begripvol voor mensen die problemen hebben met registratie. ''Het is heel heftig om te moeten aanvinken wat je niet voelt dat je bent.''