Samenwonenden vertellen elkaar niet alles op het gebied van financiën. Kleine aankopen worden het meeste verzwegen, maar ook zaken als spaargeld en verkeersboetes worden niet altijd met de partner gedeeld.

Dat blijkt uit onderzoek van financieel dienstverlener Nationale-Nederlanden onder 1.075 stellen die samenwonen. De respondenten vielen in de leeftijdsklassen 18-24, 25-34 en 35-45 jaar en woonden maximaal vijf jaar samen.

Er wordt wel geregeld gepraat over geld: 43 procent praat wekelijks met zijn of haar partner over financiële zaken en 10 procent doet dit zelfs dagelijks.

15 procent van de ondervraagden bekende soms niet de precieze aankoopprijs van gekochte producten te vertellen aan zijn of haar partner. Bij mannen gaat het dan met name over de aankoopprijs van elektronische apparatuur, bij vrouwen over kleding.

Een op de vijf respondenten gaat er vanuit dat hun partner wel eens de ware aankoopprijs heeft achtergehouden. 

Veel leningen

Maar liefst 70 procent van de samenwonenden heeft uitstaande leningen. De vaakst voorkomende lening is daarbij de hypotheek (32 procent), gevolg door rood staan (29 procent) en een studieschuld (22 procent).

Andere veel voorkomende leningen zijn een doorlopend krediet (13 procent) en een creditcard (12 procent).