Inwoners van veel landen willen dat het samenleven van homoseksuelen wettelijk kan worden vastgelegd. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Ipsos in 23 landen. Alleen in India, Turkije en Rusland waren inwoners tegen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in landen als Argentinië, Zuid-Afrika, Zweden, China en Spanje. Meer dan zeventienduizend mensen werden geïnterviewd over het onderwerp.

Van alle ondervraagden was 65 procent voor een wettelijke samenlevingsvorm voor homoseksuelen, 18 procent was daar tegen en 47 procent was voor het homohuwelijk.

Homohuwelijk

In de helft van de onderzochte landen waren inwoners overwegend tegen het homohuwelijk. Onder meer in Italië, de Verenigde Staten en Brazilië voelt de meerderheid daar niet s voor. In Polen en Rusland lag dat percentage hoog, respectievelijk 79 en 89 procent.

Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de invoering van het homohuwelijk in Ierland. Een grote meerderheid van de inwoners van het katholieke land stemde daar vorige maand voor in een referendum.