Ruim een kwart van de Nederlanders heeft in de afgelopen drie jaar een forse terugval in het inkomen gehad.

Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) donderdag op basis van een onderzoek onder bijna tweeduizend respondenten.

De belangrijkste redenen daarvoor zijn werkloosheid (35 procent), arbeidsongeschiktheid en ziekte (18 procent) of de overstap naar een baan met een lager salaris (16 procent).

Bij twee op de vijf ondervraagden is het inkomen met 15 tot 30 procent gedaald. Een kwart had te maken met een daling tot 15 procent en een derde met een daling van meer dan 30 procent.

Voor 60 procent van de huishoudens met een inkomen tot 2.000 euro netto per maand, betekende dit een achteruitgang van maximaal 400 euro.

Verder ging drie kwart van de huishoudens met een inkomen van tussen de 2.000 en 3.000 euro er 400 euro of meer op achteruit. En twee op de vijf huishoudens met een inkomen van boven de 3.000 euro leverden meer dan 800 euro in.

Geen grip

Verder blijkt bijna de helft na een terugval in het inkomen nog maar moeilijk rond te komen. Mensen die zich niet voorbereiden op een inkomensdaling, blijken twee keer zo vaak in financiële problemen te komen dan de groep die dit wel heeft gedaan. Verder heeft 40 procent na de teruggang in het inkomen geen spaargeld meer. 

Het Nibud is naar eigen zeggen "onder de indruk" van de impact die voorzorgsmaatregelen kunnen hebben. "Zonder voorbereiding komen ze na de terugval moeilijker rond, hebben ze minder grip op de financiële situatie en hebben ze meer betalingsachterstanden", aldus het Nibud.

Twee op de vijf mensen hebben wel voorbereidingen getroffen door bijvoorbeeld minder uit te geven, abonnementen op te zeggen, een kasboekje bij te houden en extra te sparen. Een derde van de ondervraagden vindt achteraf dat ze meer hadden moeten doen om betalingsproblemen te voorkomen.

Geen idee

"Het Nibud vindt het opvallend om te zien dat maar liefst 30 procent van de mensen die zich niet hadden voorbereid, geen idee heeft hoe zij zich hadden moeten voorbereiden." 

Het instituut raadt iedereen dan ook zich te verdiepen in de financiële gevolgen van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte. Ook als er nu niets aan de hand is.

"Het kan namelijk iedereen overkomen. Als de consument hier al een keer over nagedacht heeft, kan hij daar makkelijker op inspelen als er daadwerkelijk iets met hem gebeurt."