Gepeste tieners twee keer zo vaak depressief

Gepest worden op 13-jarige leeftijd verhoogt het risico op een depressie op je 18e. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Oxford.

Onderzoekers gebruikten gegevens over bijna 4.000 Britse tieners. Op 13-jarige leeftijd vulden ze een vragenlijst in over pesten.

Op hun 18e werd onderzocht of ze last hadden van kenmerken van een depressie. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag verschenen in The BMJ

Bijna 700 deelnemers gaven te kennen dat ze vaak werden gepest, dat wil zeggen minstens een keer per week. Van deze deelnemers bleek 15 procent 5 jaar later depressief te zijn.

Nog eens 1440 tieners hadden af en toe met pesten te maken: 1 tot 3 keer gedurende 3 maanden. Van deze 13-jarigen kampte 7 procent met een depressie toen ze 18 waren. Ter vergelijking: van de tieners die nooit gepest werden, kreeg 5,5 procent depressieve symptomen.

De tieners die vaak werden gepest, bleven bovendien langer last houden van hun depressie. Eén op de tien uit deze groep was meer dan twee jaar depressief. Slechts 4 procent van de jongeren die nooit waren gepest kreeg een langdurige depressie.

Het pesten bestond vooral uit uitschelden. Meer dan een derde van de gepeste tieners maakte dat wel eens mee. Van ongeveer een kwart waren een keer bezittingen afgepakt. Een tiende had te maken gehad met fysiek geweld.

Oorzaak

"We ontdekten dat tieners die zeiden dat ze vaak gepest waren, twee keer zo vaak een depressie hadden op 18-jarige leeftijd. Met ons type onderzoek kunnen we er niet zeker van zijn dat pesten een depressie veroorzaakt. Ons bewijs suggereert wel dat dat het geval is", zegt Lucy Bowes.

Er is niet onderzocht waarom pesten het risico op een depressie vergroot.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie