Veel autodelers doen eigen auto weg of kopen geen auto

Een derde van de mensen die een auto delen, doet een eigen auto de deur uit of schaft geen auto aan. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Ons land telt naar schatting 90.000 mensen die een auto huren via organisaties als Snappcar of Mywheels of die een deelauto gebruiken van bijvoorbeeld Greenwheels of Car2Go.

Voordat zij een auto deelden, hadden ze gemiddeld ongeveer één auto per huishouden. Daarna is dat gedaald naar 0,7 auto per huishouden.

Ook zijn autodelers minder gaan rijden: ervoor reden zij gemiddeld 9.100 kilometer per jaar, erna is dat gedaald naar ongeveer 7.500 kilometer per jaar (15 tot 20 procent minder). Sommige autodelers rijden meer omdat ze nu vaker de auto pakken in plaats van de fiets of het openbaar vervoer.

Co2-uitstoot 

Door het samen met anderen gebruiken van een auto daalt ook de CO2-uitstoot. Dat komt niet alleen doordat die mensen minder rijden, maar ook doordat zij minder auto's bezitten. Bij de productie en sloop van auto’s komt immers ook CO2 vrij, aldus het Planbureau.

Het nationale instituut bekeek het fenomeen nadat onder meer overheden en natuur- en milieuorganisaties in 2013 het zogeheten SER-akkoord voor duurzame groei hadden gesloten. Een afspraak daarbij is het laten groeien van het autodelen van momenteel ruim tienduizend naar honderdduizend deelauto’s in 2020. Maar over de gevolgen voor mobiliteit en het milieu was tot nog toe niet veel bekend.

De representatieve enquête werd uitgevoerd door TNS-NIPO. Mensen die een auto delen met bijvoorbeeld buren of familieleden zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie