Jongeren in Nederland maken zich sneller zorgen om een burn-out te krijgen dan oudere mensen. 

Dat concluderen onderzoekbureaus Trendbox en Science of the Time vrijdag.

Een derde van de jongeren in Nederland (16 t/m 24 jaar) maakt zich zorgen om een burn-out te krijgen. Van de iets oudere jongeren (25 t/m 34) maakt zich 40 procent zorgen. Dat is 10 en 15 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook ervaart 10 procent van de jongeren meer stress dan het gemiddelde.

Vooral tijdsdruk is een grote stressfactor bij jongeren. De 16 t/m 34-jarigen zijn grotere wolkaholics dan de oudere bevolkingsgroep van Nederland. Vrije tijd en ontspanning moeten vaker gepland worden, vinden de meeste Nederlanders.

Daarbij voelt de jongere doelgroep zich vaker eenzaam. Maar liefst 20 procent zegt zich regelmatig alleen te voelen. Digitale communicatie speelt daarbij een grote rol. 

Klachten

Het aantal burn-outs onder jongeren stijgt de laatste jaren ook daadwerkelijk, zo blijkt uit eerder in mei gepubliceerde cijfers van het CBS

In de groep van 25 t/m 35-jarigen is gestegen heeft tot 16 procent te maken met burn-out klachten. Volgens dat onderzoek speelt het hebben van een flexibel arbeidscontract hier een grote rol in.