Een nieuwe overheidscampagne moet meer duidelijkheid geven over de aankomende veranderingen in het ontslagrecht en omtrent tijdelijke contracten.

Zo meldt het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid donderdag.

De nieuwe Wet Werk en Zekerheid gaat op 1 juli in en moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen eerder in vaste dienst te nemen. Ook krijgen flexwerkers volgens het ministerie meer zekerheid.

Zo wordt een transitievergoeding in het leven geroepen die kan worden gebruikt om sneller een nieuwe baan te vinden na ontslag.

De nieuwe regels geven de flexwerker meer houvast. "De verschillen tussen vaste en tijdelijke contracten worden kleiner", aldus een woordvoerder. Iemand met een tijdelijk contract krijgt recht op een vergoeding als de arbeidsovereenkomst na ten minste twee jaar wordt beëindigd.

Werkgevers kunnen straks ook niet meer eindeloos een tijdelijk contract verlengen. Dit wordt vanaf 1 juli na twee jaar automatisch een vast contract, dat gebeurt nu na drie jaar. Hierdoor krijgen mensen met tijdelijke contracten sneller uitzicht op een vaste aanstelling.

"Flexwerkers hebben nu bijvoorbeeld moeite met het krijgen van een hypotheek", aldus het ministerie. "Vergeleken met Europa zijn flexwerkers in ons land slecht beschermd tegen dit soort situaties. Daar komt nu verandering in."