Bijna driekwart van de Nederlanders zegt iets gemist te hebben in hun eigen opvoeding.

Dit blijkt woensdag uit een enquête van coöperatie DELA, waarvoor ruim duizend Nederlanders zijn ondervraagd.

Voor het overgrote deel (ruim een kwart) wordt het niet uiten van emoties als grootste gemis ervaren. Van de respondenten geeft 43,7 procent aan dat zij hun (klein)kinderen op dit punt dan ook anders opvoeden dan de opvoeding die zij zelf hebben gehad. 

Daarnaast zeggen de ondervraagden een aantal zaken te hebben gemist in hun jeugd, zoals het leren bespelen van een muziekinstrument, reizen of leren koken.

De respondenten ervaren normen en waarden als belangrijkste les die ze van hun (groot)ouders hebben meegekregen, gevolgd door manieren en het omgaan met geld. Dit zijn ook zaken die Nederlanders belangrijk vinden om weer mee te geven aan hun eigen kinderen.

Tastbare herinneringen

Bij ruim een vijfde van de Nederlanders wordt binnen de familie iets tastbaars doorgegeven van generatie op generatie. In de meeste gevallen zijn dat juwelen en sieraden, zoals (trouw)ringen, horloges en kettingen.

Daarnaast slapen baby's regelmatig in wiegjes waar hun ouders of grootouders ook in hebben gelegen. Ook gaan antieke meubels en klokken redelijk vaak van (groot)ouder naar kind, gevolgd door kunst, zoals beelden en schilderijen.

Ook de niet tastbare herinneringen worden doorgegeven aan de volgende generatie. Veelal gebeurt dit door middel van het vertellen van verhalen, foto’s en video's.