Ruim de helft van de Nederlanders (53 procent) zou het een gemis vinden wanneer papieren huis-aan-huisfolders niet meer zouden worden bezorgd.

Dat is een van de resultaten uit de dinsdag gepubliceerde jaarlijkse NOM Folder Monitor. Het onderzoek is uitgevoerd door Gfk.

Ruim drie op de vijf consumenten (61 procent) zegt alleen papieren folders te lezen. Bijna een kwart bekijkt zowel papieren als digitale versies. 

Verder blijkt dat consumenten nu vaker gebruikmaken van apps waarin folders digitaal bekeken kunnen worden. In vergelijking met vorig jaar zijn er nu 400.000 meer consumenten die dergelijke apps gebruiken. Met name onder de groep van twintig tot en met 49 jaar is het gebruik toegenomen.

Maarliefst 96 procent van de Nederlanders leest weleens een papieren of digitale reclamefolder. Vorig jaar gold dit nog voor 97 procent. Gemiddeld besteedt een Nederlander wekelijks zeventien minuten aan het lezen van een folder. 

Papieren folders hebben een netto bereik van 11,3 miljoen mensen. En digitale folders bereiken netto 3,9 miljoen mensen. Het netto bereik geeft aan hoeveel personen van een bepaalde willekeurige reclamefolder er minimaal één heeft bekeken.

Aanbiedingen bekijken

Digitale folders worden vaker gebruikt om producten te vergelijken. Dit geldt voor 34 procent van de ondervraagden. En 29 procent bezoekt ook de website na het zien van de digitale folder.

Bijna 80 procent van de ondervraagden zegt met name folders te bekijken om te weten welke speciale aanbiedingen er zijn. Ruim de helft (51 procent) doet dit ter ontspanning.

Meer dan 80 procent komt na het bekijken van een papieren folder in actie. Van de respondenten die papieren folders bekijken, koopt de helft regelmatig producten die ze in de folder tegenkomen. Het zet 46 procent ook aan om bepaalde winkels te bezoeken.

Slijterijen

Net als vorig jaar, hebben folders van supermarkten en slijterijen het grootste bereik. De papieren versie heeft een bereik van 77 procent. Dit betekent dat ruim drie kwart van de ondervraagden minimaal één folder van de supermarkt of slijterij leest.

De digitale folders van supermarkten en slijterijen hebben een bereik van 18 procent. Warenhuizen volgen met een bereik van respectievelijk 69 procent en 12 procent.

Ruim vijfduizend consumenten van dertien jaar en ouder zijn voor het onderzoek ondervraagd.