Bijna drie kwart van de Nederlanders, 73,9 procent, weet precies op welke dag het salaris wordt uitbetaald. Een op de vijf viert het binnenkomen van het loon.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van SNS. Voor de meeste mensen is uitbetaaldag, de dag waarop meestal het salaris wordt gestort, op de 23ste van de maand. Deze maand valt de dag vanwege het lange pinksterweekend al op de 22ste. 

"Wanneer we ons salaris krijgen worden de beloningscircuits in onze hersenen geactiveerd en voelen we ons blij door het vrijkomen van de stof dopamine", verklaart hoogleraar neuromarketing Victor Lamme. "We worden letterlijk beloond voor de arbeid die we eerder hebben verricht."

Extra boodschappen

Als het loon bijgeschreven is, vieren Nederlanders dit door extra boodschappen in hun winkelwagen te laden, door een cadeautje voor hun partner of kinderen te kopen of door zichzelf een presentje te geven.

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt zijn inkomen overigens te laag. 2,8 procent vindt het salaris aan de hoge kant, terwijl 38,2 procent het precies passend vindt.

In mei krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld gestort. Vier op de tien mensen gebruiken dit geld daadwerkelijk voor hun vakantie, een kwart zet het op een spaarrekening. Ongeveer 10 procent gebruikt het om schulden af te lossen.