Gift helpt beter dan lening tegen bestrijding armoede

Mensen die moeten leven van minder dan een euro per dag, kunnen uit de armoede getrokken worden door eenmalig een geldbedrag te krijgen, of iets in natura, zoals een koe of waarmee ze geld kunnen verdienen.  

Dat melden Amerikaanse onderzoekers op basis van de eerste gerandomiseerde studie naar armoedebestrijding ooit, die deze week verscheen in het wetenschapsblad Science.

Voor de studie selecteerden ze 11.000 arme gezinnen in Ethiopië, Ghana, India, Pakistan, Peru en Honduras.

De helft van hen kreeg informatie en een training op het gebied van persoonlijke financiële zaken, ze ontvingen zorg en mochten kiezen uit een lijst van goederen om geld mee te kunnen verdienen, zoals een geit, een koe of een bijenkorf. De andere helft moest het zelf zien te rooien. Twee jaar lang maten ze de voortgang van de deelnemers.

Een jaar later gingen de onderzoekers terug naar de gebieden en maten wat er van het effect was overgebleven of geworden.

De groep die geholpen was, had vijf procent meer geld te besteden. Ook hadden ze 95% meer geld gespaard en verdienden 40 procent meer aan hun vee. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat de geholpenen hun giften nuttig gebruikt hebben.

Rendement

Nog belangrijker dan de vooruitgang, was het rendement van de investering: in India leverde iedere euro maar liefst 4,33 euro op. In Ethiopië was dat 2,60 euro. In Honduras was het resultaat veel minder goed, met name doordat duizenden gedoneerde kippen ziek werden en overleden.

De laatste jaren is er veel aandacht voor het verstrekken van microkrediet, kleine leningen aan armen om hen te laten investeren. Een studie naar het effect daarvan gaf een ongunstig resultaat, vermoedelijk doordat de ontvangers moeite hebben de leningen en bijkomende rente terug te betalen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie