'Nieuw ontslagrecht wordt niet soepeler'

Het nieuwe ontslagrecht, dat in juli 2015 moet ingaan, is helemaal niet soepeler dan het huidige ontslagrecht.

Dat zeggen arbeidsrechtexperts dinsdag in het Financieele Dagblad (FD). De experts baseren hun bevindingen op het wetsvoorstel dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken.  

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de hoge ontslagbescherming in Nederland afneemt en dat het verschil tussen vaste werknemers en flexwerkers kleiner wordt. Maar volgens de experts zal het kabinet hier niet in slagen.

Volgens arbeidsrechtadvocaat Rogier Duk wordt het niet makkelijker om ontslagen te worden. "Werkgevers moeten nog steeds aan dossieropbouw doen en hun werknemer een verbetertraject hebben aangeboden, voor ze tot ontslag mogen overgaan."

Hoger beroep

Ook kunnen werknemers in hoger beroep en cassatie gaan tegen een ontslagbeslissing. Dit recht hebben ze nu niet. Volgens advocaat Stefan Sagel van De Brauw kunnen ontslagprocedures hierdoor jaren duren.

De experts laten zich ook negatief uit over de bedenktermijn van twee weken, die een werknemer na het sluiten van een ontslagafspraak krijgt.

"Een werknemer zal een dag voor het verstrijken van de termijn terugkomen op de deal en meer geld eisen", aldus Sagel. "Als de werkgever er snel van af wil, zal hij een nieuwe deal sluiten."

Werkgevers

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de opmerkingen van de arbeidsrechtexperts "voorspelbaar en onjuist".

"Het ontslagrecht wordt sneller en goedkoper, de bedragen komen in de wet te staan, de kosten worden gemaximeerd op 75.000 euro of een jaarsalaris en beroep is alleen maar in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Dat is een enorme daling ten opzichte van de huidige situatie", laten de organisaties in een verklaring weten.

Zij verwachten dat de advocaatkosten met 1 miljard euro zullen dalen.

De hoofdpunten uit het akkoord | Vijf vragen over het sociaal akkoord

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie