DEN HAAG - Zorg- en welzijnsinstellingen moeten meer doen tegen een te hoge werkdruk en agressie waar hun werknemers last van hebben.

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, kondigt woensdag een speciale controleactie in de sector aan.

De helft van het ziekteverzuim dat met het werk te maken heeft, is onder zorg- en welzijnsmedewerkers toe te schrijven aan stress door druk en agressie waaraan het personeel blootstaat.

Volgens een woordvoerster van de Inspectie ligt het ziekteverzuim met 5,2 procent in deze sector ook ongeveer een kwart hoger dan het gemiddelde van 4,2 procent.

Speerpunt

Voor de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is in 2012 en 2013 het aanpakken van werkdruk een van de belangrijkste speerpunten. In de sector zorg en welzijn werken ruim 1,2 miljoen mensen.

''Het is belangrijk dat deze werknemers gezond blijven werken tot aan hun pensioen. In een sector waar door de vergrijzing een personeelstekort dreigt, is het des te belangrijker dat het huidige personeel behouden blijft'', aldus de inspectiedienst.

Handhavend

De Inspectie SZW wijst erop dat werkgevers verplicht zijn maatregelen te treffen als hun personeel door werkdruk ziek of arbeidsongeschikt wordt. ''Doen ze dat niet, dan wordt handhavend opgetreden'', waarschuwt de inspectiedienst.

Abvakabo FNV is blij met de controles. Volgens de grootste vakbond in de zorg vragen zes op de tien medewerkers in de zorg zich vanwege de hoge werkdruk af of zij hun werk op termijn wel kunnen volhouden. De bond noemt het gezien het dreigende personeelstekort in de zorg 'essentieel' dat mensen tot hun pensioen op een gezonde manier kunnen doorwerken.