AMSTERDAM – Zes op de tien medewerkers in de zorgsector vrezen het pensioen niet te halen vanwege de hoge werkdruk in hun vakgebied.

Dat blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV. De vakbond ondervroeg ruim 1000 personeelsleden in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.

28 procent van de zorgwerknemers denkt zelfs dat doorwerken op termijn bijna niet mogelijk is omdat het fysiek en mentaal te zwaar is. Uit het onderzoek blijkt verder dat het ziekteverzuim met 4,7 procent bovengemiddeld is en dat medewerkers gek worden van de managers, alle ‘pietluttige regels’ en het papierwerk.

Opvallend is ook dat het emotionele contact met cliënten of patiënten vooral medewerkers van jonger dan 35 jaar zwaar valt. Bovendien hebben vooral mannen daar last van. De fysieke last valt vrouwen zwaarder.

Maatregelen

Abvakabo FNV roept zorginstellingen op goed naar de werkomstandigheden te kijken. “Maatregelen tegen fysieke en geestelijke belasting, tegen de werkdruk, daar gaat het om”, aldus vakbondsbestuurder Elise Merlijn.

“Een ruime meerderheid van de werknemers vraagt zich af of ze het werk nog kan volhouden als ze ouder zijn. Een derde denkt nu al niet in het beroep te kunnen doorwerken.”

Pensioen

Uit een recente enquête van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, bleek nog dat veel oudere verpleegkundigen en verzorgenden wel willen doorwerken tot hun pensieon, maar alleen als de werkgever extra rekening met hen houdt.

Van het zorgpersoneel is 14 procent ouder dan 55 jaar.

Levensfasebudget

Uit het onderzoek van Abvakabo FNV blijkt dat zorgpersoneel weinig gebruikmaakt van het levensfasebudget dat ingesteld is om de medewerkers te ontlasten. Zij hebben elk jaar recht op een aantal uur dat zij naar eigen inzicht kunnen inzetten.

De meeste medewerkers zijn bekend met het levensfasebudget. Toch zet maar een kwart van deze groep de extra vrije uren jaarlijks om in een paar extra vrije dagen. 15 procent spaart de uren op om deze later in één keer in te zetten.

Abvakabo FNV merkt dat medewerkers het vaak ingewikkeld vinden om goede afspraken te maken over de regeling.