ROTTERDAM - Ruim honderd bijstandsgerechtigden zijn afgelopen maandag niet komen opdagen bij het voor werklozen georganiseerde reisje naar de kassen in het Westland.

Dat schrijft De Telegraaf. De trip naar de kassen is een initiatief van de gemeente Westland en twee uitzendbureaus. De instanties komen minister Kamp tegemoet, die wil dat werklozen in de tuinbouw gaan werken.

Werklozen uit de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Westland worden met bussen langs kassen in het Westlandse tuinbouwgebied gebracht om een baan te vinden.

Het project is niet vrijblijvend: bijstandsgerechtigden die weigeren aan de slag te gaan in de kassen worden gekort op hun uitkering als ze geen goede reden hebben. Dat geldt ook voor afhakers en weigeraars uit Den Haag.

'Gefaald'

De Telegraaf schrijft dat uit cijfers van de gemeenten blijkt dat vooral Rotterdamse werklozen 'gefaald' hebben. 

''Na een voorbereidingsavond met 600 werklozen wilden er slechts 325 ook echt mee in de bus om een kijkje te nemen in het kassengebied. Op de dag van vertrek lieten echter 65 mensen het al afweten. Daarnaast zijn er 28 bijstandstrekkers die meteen na het bezoek duidelijk hebben gemaakt dat ze niet aan de slag willen in de kassen'', schrijft de krant.

Den Haag scoorde beter dan Rotterdam, maar een woordvoerder van de gemeente Den Haag verklaart in De Telegraaf dat dat komt doordat Rotterdam mensen zonder voorselectie heeft uitgenodigd. ''Wij hebben vooral deelnemers die vooraf al positief waren'', aldus de woordvoerder.

Het reisje levert voor de mensen die wel enthousiast zijn niet meteen een baan op, benadrukt De Telegraaf. ''Van de ruim vijfhonderd deelnemers gaat het organiserende uitzendbureau tweehonderd man selecteren. Zij kunnen vanaf 1 april aan het werk, de rest moet wachten tot er een plekje is.''