AMSTERDAM - De Amerikaanse winkelketen Abercrombie & Fitch ligt onder vuur in Italië omdat ze hun personeel dwingen om tien push-ups te doen als ze een fout maken.

Mannen die voor de flagship store van het merk in Milaan werken moet zich tien keer opdrukken als ze een klant niet vrolijk genoeg begroeten of een bevel van een leidinggevende niet juist uitvoeren. Vrouwelijk personeel moet in zo’n geval tien squats doen.

Dit blijkt uit een interne e-mail van het bedrijf die werd gepubliceerd in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Een ex-werknemer die door de krant werd geïnterviewd bevestigde de maatregel.

Waardigheid

De maatregel krijgt veel kritiek van de Italiaans vakbonden. “Als dit de Amerikaanse manier van werken is, dan hebben we bijzonder weinig van ze te leren”, zegt Graziella Carneri van CGIL, de grootste vakbond van Italië.

Carneri is van mening dat de waardigheid van het personeel wordt aangetast door dergelijke maatregelen.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf kritiek krijgt op hun personeelsbeleid. In België begon het Centrum voor Gelijkheid van Kansen eind 2011 een onderzoek naar het bedrijf omdat mooiere personeelsleden er meer verdienen.

In Engeland won een ex-werkneemster een rechtszaak omdat ze vanwege een armprothese naar het magazijn was verbannen.