AMSTERDAM - Vrouwelijke managers verdienen in Nederland gemiddeld veertien procent minder dan hun mannelijke collega's. 

Het verschil in basissalaris bedraagt tienduizend euro per jaar en inclusief bonussen zelfs meer dan zestienduizend. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van arbeidsbemiddelaar Mercer.

In Nederland werden ruim 7300 managers van 166 bedrijven ondervraagd. Het gemiddelde basissalaris voor het hogere kader bedroeg 117.498 euro. Mannen kregen gemiddeld ruim 118 duizend euro, terwijl vrouwen het met ruim 105 duizend euro moesten doen. Ook voor het middenkader zijn de verschillen groot.

Parttime

Mercer verklaart de verschillen niet alleen door discriminatie. Ook het lagere aantal werkjaren door zwangerschappen draagt bij, denkt het bureau. Ook speelt wellicht mee dat vrouwelijke managers vaker dan mannelijke equivalenten parttime werken. "Percepties over parttimers dat ze minder betrokken en loyaal zijn, hebben een negatief effect op de beloning", verklaart een onderzoeker.

In totaal ondervroeg Mercer 264 duizend managers. Wereldwijd staat Qatar onderaan. Daar loopt het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen in de top op tot 38 procent.

Duitsland

Uit het onderzoek in West-Europa blijkt dat in Duitsland het grootste beloningsverschil bestaat, van 22 procent. Ook Oostenrijk, Zweden, Spanje en Griekenland scoren nog slechter dan Nederland. Het verschil is het kleinst in België en Zwitserland met respectievelijk zes en zeven procent.