AMSTERDAM – Persoonlijk contact op de werkvloer blijft belangrijk, ondanks het toenemende gebruik van internet en mobiele telefonie.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek (pdf) van Randstad, uitgevoerd in 32 landen. 

Wereldwijd geven gemiddeld 7 op de 10 werknemers de voorkeur aan face-to-face contact, boven contact met collega’s via de telefoon of e-mail. In Turkije blijkt men dit het belangrijkst te vinden (80 procent). In Japan, Noorwegen en Singapore blijkt dit een stuk minder het geval te zijn (57 procent).

4 op de 10 werkenden heeft het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn, en voelt zichzelf gedwongen om een mail of telefoontje direct te beantwoorden.

Nederland

In Nederland bezit 45 procent van de werknemers een smartphone, 15 procent heeft deze van zijn werkgever gekregen. Driekwart van de Nederlandse werknemers heeft toegang tot het internet op het werk.16 procent zegt dat ze daardoor minder productief zijn.

Een derde (34 procent) creëert graag een rustig werkmoment door alle telefoontjes en e-mails te negeren. 3 op de 10 werkenden geeft toe bezig te zijn met privé-zaken tijdens werktijd, 4 op de 10 werkt zakelijk tijdens zijn vrije tijd.