AMSTERDAM - Bellen, zingen en eten zijn de populairste activiteiten tijdens het filerijden.

Dat blijkt uit de top 10 van bezigheden in de file, onderdeel van een onderzoek naar filerijden in opdracht van TomTom. Voor het onderzoek werden 1.015 automobilisten in Nederland en België ondervraagd.

Bijna 30 procent van de filerijders zegt de tijd te vullen met bellen voor privédoeleinden. Voor 21 procent is zingen een goed tijdverdrijf. Zakelijk bellen neemt de derde plek in met 14 procent. 11 procent benut het stilstaan om achter het stuur een hapje te eten.

Nederland fileland

Nederlandse automobilisten brengen volgens het onderzoek veel tijd door in de file. Zo staat bijna 30 procent een à twee keer per maand vast. Voor 19 procent geldt dat ze drie tot vijf keer per maand in de file staan. 5 procent van de ondervraagden geeft aan zelfs elke werkdag aan te sluiten in de rij.

Dit duurt voor de meeste bestuurders gemiddeld een kwartier per keer. Voor 30 procent geldt zelfs dat zij maar liefst een halfuur per keer vast staan.

Sporten, slapen en seks

Uit het onderzoek blijkt dat bestuurders hun filetijd liever zouden besteden aan het gezin (60 procent) of het huishouden (37 procent). 16 procent van de automobilisten zou meer gaan sporten bij minder tijd in de file. 15 procent geeft de voorkeur aan meer slapen en 12 procent zou meer seks hebben als hij of zij minder in de file zou staan.

Facebooken en Twitteren

Uit het onderzoek blijkt dat de automobilist in de file sociale media nog niet massaal omarmt. Het checken van Facebook- en Twitter-updates valt geheel buiten de top 10. Verder zet slechts 5 procent de reistijd om in werktijd door alvast iets voor te bereiden of stukken te lezen.

Voor 6 procent van de autorijders is de file blijkbaar een uitgelezen moment om in de neus te peuteren. Flirten met medeweggebruikers behoort voor 5 procent tot de favoriete bezigheden.