AMSTERDAM – Ruim de helft van de Nederlanders vindt zichzelf ambitieus. Mannen vinden dat vaker dan vrouwen. 

Ambitie blijkt daarnaast niet het hele leven te groeien: de leeftijdsgrens van 45 jaar is voor veel mensen een keerpunt. Dat blijkt uit onderzoek naar ambitie door opleidingsvergelijker Springest.nl en NIDAP, onder ruim 1000 respondenten. 


Ruim 65 procent van de mannen vindt zichzelf ambitieus, in tegenstelling tot 51,9 procent van de vrouwen. 8,2 procent van de Nederlanders vindt zichzelf zelfs zeer ambitieus. Daarnaast zijn mannen ook vaker tevreden over hun werk dan vrouwen, zij waarderen hun werk vaker met een tien.

Volgens Ruben Timmerman van Springest is het moeilijk te beoordelen of vrouwen daadwerkelijk minder ambitieus zijn dan mannen. “Wellicht zijn vrouwen gewoon kritischer op zichzelf en hun werk of lopen ze vaker tegen obstakels aan.”

45-plussers

Bijna de helft van de Nederlanders (47,1 procent) is nu ambitieuzer dan vijf jaar geleden. Het gaat dan voornamelijk om respondenten in de leeftijdscategorie van 25 tot en met 44 jaar. Vanaf 45 jaar zakt de ambitie plotseling in.

Streberig en opportunistisch


Een opvallend resultaat uit het onderzoek, is dat mensen met een WO-achtergrond ambitie vaak associëren met negatieve eigenschappen. Bij ambitie denken zij ook aan eigenschappen als streberig, opportunistisch en egocentrisch.

Slechts 24,6 procent van de WO’ers associeert ambitie niet met negatieve eigenschappen in tegenstelling tot 31,9 procent van de HBO’ers. Streberigheid wordt als de meest negatieve eigenschap van ambitieuze mensen gezien.