ROME - Italianen verdienen gemiddeld ongeveer de helft van wat Nederlanders of Duitsers verdienen. 

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Eurostat, gepubliceerd in het rapport 'Labour Market statistics' dat de bruto jaarinkomens uit 2009 vergelijkt.

Dat Noord-Europeanen meer verdienen dan Italianen, was bekend, maar nu blijken zelfs de Grieken en Spanjaarden hogere inkomens te hebben. De Italiaanse media berichtten hier maandag geschokt over.

Alleen in Portugal, Slovenië, Malta en Slowakije verdienen ze nog minder dan in Italië. De Nederlanders prijken in het rapport op de tweede plaats, na Luxemburgers, die gemiddeld bijna 49.000 euro bruto verdienden.

44.000 euro

In ons land lag het bruto inkomen op ruim 44.000 euro. Dat is 3000 euro meer dan in Duitsland. Een Italiaan verdiende 23.406 euro bruto per jaar. In Griekenland was dat 29.000, Spanje 26.300 en Cyprus 24.700.

Dit nieuws kwam hard aan in Italië, waar het afgelopen jaar drie stevige bezuinigingsronden zijn doorgevoerd. Vorige week nog moest een nieuwe bittere pil worden geslikt. Premier Mario Monti kan zijn belofte om belastingverlaging door te voeren, dankzij de inkomsten uit de strijd tegen de belastingontduiking, niet waarmaken.