AMSTERDAM - Een nieuwe app voor mobiele telefoons houdt in de auto precies bij hoeveel kilometers je rijdt. Je ritten worden automatisch geregistreerd, zonder dat je verder iets hoeft te doen.

'Mippit', een applicatie van Fourtress, produceert een sluitende rittenregistratie voor de belastingdienst. De app is volgens de makers vooral handig voor leaserijders die hun privé-kilometers moeten bijhouden voor de belastingdienst of zelfstandige ondernemers die de kosten van hun ritten doorberekenen aan hun opdrachtgevers.

Zodra de mobiele telefoon in de auto ligt wordt via GPS de rit geregistreerd. De app houdt het aantal kilometers bij, de snelheid, de route en stopt automatisch wanneer de auto een paar minuten stilstaat. De bestemming wordt vastgelegd op huisnummerniveau. Alle gegevens zijn via de website te downloaden, bijvoorbeeld in een Excel-bestand.

Thuis tracken

Ook kan de gebruiker, eventueel via Twitter, Facebook en LinkedIn, laten zien waar hij zich bevindt. Zo kan bijvoorbeeld de werkgever of een transportbedrijf de collega's volgen. Die weten zo exact waar hun wagens of mensen zich bevinden en kunnen hen op die manier efficiënter aansturen. "Familieleden thuis die inloggen kunnen zelfs zien of ze de aardappels al op kunnen scheppen", aldus Pim Grol van Fourtress.

Toekomst

De makers van de applicatie verwachten dat over een paar jaar in alle auto's een tabletcomputer of smartphone ingebouwd zit, waarop men dit soort applicaties heel simpel kunt downloaden. "Nu al denkt de overheid aan een systeem in de auto dat bij ongelukken 112 belt en aan systemen die gesjoemel met rittenregistraties moeten voorkomen,'' stelt Grol.