AMSTERDAM - Ruim driekwart van de Nederlandse werknemers wordt intensiever gecontroleerd door hun managers dan hen lief is.

40 procent voelt zich zelfs voortdurend op de vingers gekeken. Iets minder dan een kwart is echter blij met controle door de baas.

Dat blijkt uit onderzoek van Jobbird.com onder 20.000 werkzoekenden van hun vacaturebank. De inventarisatie betreft alle opleidingsniveaus (met een relatieve nadruk op middelbaar- en hoger opgeleiden) en zowel werkenden in loondienst als zzp'ers.

Controle

Exact 38 procent geeft aan dat de baas constant op de vingers kijkt en dat zij dit overbodig vinden. 40 procent wordt naar eigen zeggen weliswaar niet streng gecontroleerd, maar geeft wel aan meer vrijheid te willen. Daar staat tegenover dat 22 procent aangeeft juist blij te zijn met controle door de leidinggevende. Dit, om de kwaliteit van het werk te waarborgen.

Vrijheid

''Afgezet tegen de teksten van vacature-advertenties die vrijwel zonder uitzondering zelfstandigheid en open bedrijfsculturen benadrukken, blijkt de praktijk van de Nederlandse werkvloer nog erg ouderwets'', stelt Jobbird.com-oprichter Jan-Peter Cruiming.

''Voor een substantiële minderheid is dat echter niet erg; niet iedereen zit blijkbaar te wachten op ultieme vrijheid."