AMSTERDAM - Nederlandse millennials, jonge werkenden geboren na 1980, hechten meer belang aan opleidingsmogelijkheden en een goede werk-privé balans, dan aan salaris.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van PwC (PricewaterhouseCoopers) onder 4000 jonge professionals uit 75 landen.

Nederlandse jonge professionals gaan een stap verder dan hun internationale collega's. Salaris staat niet in de top-5 van belangrijkste aspecten die een werkgever aantrekkelijk maken. Internationaal staat salaris op een tweede plaats.

Een kwart van de respondenten verwacht in hun leven voor 6 of meer werkgevers te werken. Volgens PwC is een hoog 'millennial verloop' de nieuwe realiteit. Met name in het plannen van instroom en uitstroom zullen bedrijven hiermee rekening moeten houden.

Millennials

''Millennials willen meer dan alleen een baan of een gestage carrièregroei. Voor werkgevers brengt dit grote uitdagingen met zich mee. Millennials willen 'snel' leren en zetten ter ondersteuning daarbij hun eigen sociale netwerk in. Voldoende flexibiliteit in de combinatie werken en leren 'on the job' is een centrale uitdaging", stelt Gijs van Bussel van PwC, tevens hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit.

Economische realiteit

Toch houden ook de millennials rekening met de nieuwe economische realiteit. Internationaal geeft 72 procent aan dat ze voor hun huidige baan een compromis hebben gesloten, bijvoorbeeld op het gebied van salaris, locatie, secundaire voorwaarden of branche. In Nederland ligt dit percentage iets lager, op 65 procent. De consequentie hiervan is vooral dat deze groep mensen sneller om zich heen zal kijken zodra de economie weer aantrekt.

Optimisme

Wereldwijd denkt 67 procent van de millennials dat ze het beter zullen hebben dan hun ouders. In Nederland is dit 58 procent. Opvallend is dat 32 procent wereldwijd verwacht het véél beter te krijgen. In Nederland is dit percentage slechts 13 procent.