AMSTERDAM - Een stagiaire bij het Amerikaanse modeblad Harper’s Bazaar klaagt de moedermaatschappij Hearst Corporation aan wegens slechte arbeidsomstandigheden.

De net afgestudeerde Xuedan Wang werkte van augustus tot december 2011 bij het tijdschrift. Aanvankelijk werd ze aangenomen voor een onbetaalde stage van 40 uur per week, echter maakte ze ook werkweken van 55 uur. Dit meldt The New York Times.

Wang beschuldigt Hearst Corporation nu van het overtreden van federale en nationale loon- en uurwetten door haar niet te betalen, terwijl ze er fulltime werkte. Binnen de moedermaatschappij zouden er bij de tijschriften Cosmopolitan, Seventeen en Good Housekeeping soortgelijke gevallen zijn. Wang en haar advocaten willen met de aanklacht de groep van honderden onbetaalde stagiaires binnen Hearst Corporation betrekken.

Onbetaalde stage

Volgens experts op het gebied van werkgelegenheid doen er jaarlijks een groeiend aantal jonge mensen, enkele honderdduizenden, onbetaalde stages om werkervaring op te doen. Sommige stagiaires en arbeiders beweren echter dat de werkgevers vaak misbruik maken van de studenten. Ze vervullen vaak taken van andere, betaalde, werknemers en doen ook geen ervaring op.

Hearst Corporation betaalt, net als veel andere mediabedrijven, niet voor haar stagiaires. Ze verstrekken geen vergoeding omdat de studenten via hun hogeschool of universiteit studiepunten ontvangen. Daarnaast maken de werkgevers van de corporatie alvorens de aanname duidelijk dat het een onbetaalde stage is.