AMSTERDAM - 1 op de 10 Nederlanders die op zoek is naar een nieuwe baan, vindt deze het liefste in het buitenland. Vooral hoger opgeleiden, jongeren en ouderen willen weg.

Dat blijkt uit onderzoek van Jobbird.com onder werkzoekenden die zijn ingeschreven bij de vacaturesite. De inventarisatie betreft alle opleidingsniveaus en zowel werkenden in loondienst als zzp'ers.

De populairste landen om te gaan werken blijken België, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

40-plussers

Opvallend is het relatief hoge aantal 40-plussers met uitgebreide (management) ervaring die hun heil in het buitenland zoeken. Pas-afgestudeerden zien al langere tijd buitenlandse ervaring als een pluspunt voor hun c.v. Het meest in een buitenlandse baan geïnteresseerd zijn zelfstandigen zonder personeel; de verklaring voor deze oververtegenwoordiging is waarschijnlijk de zware concurrentie die zij op de Nederlandse markt ervaren.

Lager opgeleiden met een technische achtergrond of ervaring in productie en industrie zijn het minst reislustig. Geringere taalvaardigheid en (vooral voor technici) voldoende kansen op de Nederlandse markt zijn hiervoor redenen.