AMSTERDAM – Slechts een vijfde van de Nederlanders bezuinigt op de komende zomervakantie door de economische onzekerheid. Wel zoekt twee derde actief naar korting bij het boeken van vakanties. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Voor ruim de helft van de Nederlanders heeft de economische crisis in het geheel geen invloed op de plannen voor de zomervakantie.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope, in opdracht van de website Uitmetkorting.nl onder 1.000 respondenten, verdeeld over heel Nederland.

Dagtrips

Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan dat de economische situatie geen invloed heeft op het boeken van een vakantie. Bijna 30 procent heeft hier nog niet over nagedacht en 19 procent geeft aan dat de economische situatie wel invloed heeft op de vakantieplannen.

Vijf procent van de ondervraagden gaat dit jaar korter op vakantie, vier procent boekt een vakantie dichter bij huis, één procent plant alleen dagtrips en negen procent boekt helemaal geen vakantie.

Korting

Veel Nederlanders gaan wel op zoek naar besparingen voor hun vakantie. Zo maakt 35 procent van de ondervraagden gebruik van vroegboekkorting of last minute-voordeel. Bijna 30 procent bespaart via online kortingssites of gaat via Google op zoek naar korting.

Minder populair zijn de acties en bonnen uit kranten of tijdschriften (17 procent), spaaracties van winkels (7 procent) en het zoeken naar korting via social media (4 procent).