AMSTERDAM - Een derde van de werkende Amsterdammers fietst in de regel naar het werk, dit zijn in totaal bijna 128.000 Amsterdammers.

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Amsterdam.

Van deze fietsers werken er 120.000 in de stad, bijna 8000 Amsterdammers stappen regelmatig op de fiets naar een werkplek buiten de stad. Ruim 40 procent van degenen die naar hun werk fietsen werkt parttime (32 uur of minder).

Het openbaar vervoer komt op een tweede plaats (35 procent) en bijna een kwart van de Amsterdammers gaat naar een werkplek in de stad met de auto.

Het maakt een groot verschil of de werklocatie in stadsdeel Centrum ligt of in een ander deel van Amsterdam. Van alle Amsterdammers die in stadsdeel Centrum werken, fietst maar liefst 60 procent naar het werk, van degenen die elders in de stad werken neemt 38 procent de fiets.

Opleidingsniveau

Vooral hoog opgeleide Amsterdammers, autochtonen en westerse allochtone en vrouwen stappen relatief vaak op de fiets. Niet-westerse allochtonen gaan veel minder vaak dan autochtonen op de fiets naar hun werk. Toch hangt ook onder deze groep fietsen samen met het opleidingsniveau.

Hoog opgeleide niet-westerse allochtonen fietsen veel vaker dan laag opgeleide niet-westerse allochtonen naar hun werk, de laatste groep pakt vooral het openbaar vervoer, zo blijkt uit het onderzoek.

Sectoren

Werknemers in de sectoren onderwijs, overheid en cultuur fietsen het meest. Daarentegen gaan relatief weinig Amsterdammers die werkzaam zijn in de bouw, industrie en de vervoerssector met de fiets. Zij pakken juist relatief vaak de (bedrijfs)auto.