AMSTERDAM– Nederlandse studenten eisen veel van zichzelf het komende jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ASA Student, grootste specialist in bemiddeling van HBO- en WO-studenten.

De goede voornemens en plannen voor 2012 van ruim 700 HBO- en WO-studenten werden in kaart gebracht.

Het populairste goede voornemen voor het nieuwe jaar blijkt 'meer studeren'. Een derde van de studenten heeft dit bovenaan het lijstje staan voor het komende jaar. Op de tweede plaats staat 'meer sparen' (15 procent), en op de derde plek 'meer werken' (13 procent). Gezonder eten en stoppen met roken sluiten de top-5 goede voornemens af.

Bijbaan

Studenten willen in het nieuwe jaar vooral hogere cijfers halen en meer vakken afronden. Dit moet wel in combinatie met de bijbaan; bijna twee derde van de studenten heeft namelijk een baantje. Studenten die dit jaar nog niet werkten, geven aan in 2012 wel een baan te willen hebben (85 procent).

Het sparen blijkt vooral nodig om een vakantie te kunnen financieren (65 procent). Ook willen studenten geld opzij leggen voor hun opleiding en voor kleding. Het bedrag dat maandelijks gespaard wordt, ligt voor ruim de helft rond de 50 euro.