AMSTERDAM – Seks is uiteraard een bepalende factor, maar vrijgevigheid blijkt het meest belangrijke ingrediënt te zijn voor een langdurige en gelukkige relatie.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Virginia onder 1.400 heteroseksuele koppels tussen de 18 en 46 jaar oud. Partners die elkaar vaak cadeautjes en kleine attenties geven, zijn vijf keer zo gelukkig, zo blijkt uit het onderzoek.

De vrijgevigheid kan bestaan uit simpele dingen, zoals een bos bloemen, een kop koffie of een rugmassage. Belangrijk is wel dat mensen hun partner geven wat hij of zij ook echt wil hebben.

Koffie

“Door je partner te geven wat hij of zij wil, geef je aan dat je hem of haar kent en begrijpt”, zegt onderzoeker Bradford Wilcox in de Daily Mail. “Maar als je partner van cappuccino houdt en je komt aanzetten met een kop zwarte koffie, ben je verkeerd bezig.”

De helft van alle vrouwen en 46 procent van de mannen gaf aan dat ze erg gelukkig zijn door de vrijgevigheid van hun partner. Daarnaast spelen verbondenheid, aandacht voor de kinderen en gelijkgestemdheid een grote rol.

Seks

Seks blijft een zeer belangrijke factor binnen een goede relatie. Mensen die aangeven dat ze een goed seksleven hebben, zijn 10 tot 13 keer zo gelukkig dan mensen met een matig seksleven. Uit het onderzoek blijkt dat vrijgevigheid in de slaapkamer het seksleven aanzienlijk kan veranderen. De vrijgevigheid bestaat in dit geval niet uit cadeautjes, maar uit lichamelijke attenties.