AMSTERDAM – Nederland heeft samen met zeven andere landen het minste aantal wettelijke bepaalde vakantiedagen van West-Europa, namelijk 20 per jaar.

Dat meldt Mercer dinsdag op basis van internationaal onderzoek. Nederland deelt de laatste plek in West-Europa onder andere met Duitsland, België en Italië.

Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de wettelijke bepaling een minimum-karakter kent. Het is gangbaar dat Nederlandse werkgevers meer betaalde vakantiedagen geven dan wettelijk is vastgelegd.

Werknemers hebben gemiddeld tussen de 25 en 30 vakantiedagen per jaar. Wereldwijd gezien staat Nederland in het midden van de lijst.

Wat betreft nationale feestdagen komt Nederland er wereldwijd bekaaid van af. Per jaar kent Nederland acht nationale feestdagen, het kleinste aantal van West-Europa.

Filippijnen

Engeland staat met een minimum van 28 vakantiedagen per jaar internationaal bovenaan de lijst. Op plaats twee staat Polen met 26 vakantiedagen per jaar. Dit aantal geldt echter alleen voor werknemers die tien jaar of langer in dienst zijn.

De Filippijnen bungelen onderaan de lijst. Daar hebben werknemers recht op vijf betaalde vakantiedagen. Dat aantal wordt wel gecompenseerd door de 15 nationale feestdagen die het land heeft.