AMSTERDAM - Nederlanders en Vlamingen die in het buitenland zitten, missen hun eigen eten meer dan hun eigen familie.

Dat blijkt uit onderzoek van BVN, de televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland. Ze kregen ruim 10.000 reacties van Nederlanders en Vlamingen uit de gehele wereld op de vraag wat zij het meeste missen in het buitenland.

Het rijtje etenswaren dat men mist is opmerkelijk. Nederlanders in het buitenland verlangen vooral naar zoute haring (9,1 procent), zelfs nog meer dan kroketten (8,6 procent) en kaas (8,1 procent). Vrienden en familie volgen pas op de vijfde plaats (6,7 procent). Mogelijk zorgen Skype en e-mail ervoor dat men minder heimwee heeft naa dierbaren.

Van onze zuiderburen zegt slechts 2,1 procent familie en vrienden het meeste te missen. Een groot verschil met de behoefte aan de zak friet, die met 16,9 procent het meest wordt gemist.

Ruiten krabben

Op de website konden deelnemers zelf aangeven wat ze het meeste missen in het buitenland. Dat leverde veel leuke inzendingen op; zoals de Nederlander uit Bangkok, die zo graag weer eens op een heldere winterochtend een laagje ijs van zijn voorruit wil krabben. Of een vrouw uit Portugal, die 'goede juridische steun' mist bij haar echtscheiding.