AMSTERDAM - Werkende moeders multitasken meer en ervaren dat als negatiever dan werkende vaders.

Dat schrijven Amerikaanse en Israelische sociologen donderdag in decembereditie van American Sociological Review.

Werkende moeders voeren meer dan 40 procent van de tijd dat ze wakker zijn twee of meer activiteiten tegelijk uit. In totaal 48,3 uur per week. Werkende vaders doen dit 10 uur minder, ruim een derde van hun tijd.

Moeders blijken het multitasken heel anders te ervaren dan vaders. “Alleen moeders rapporteerden negatieve emoties van stress en conflict, terwijl vaders juist positief reageerden als ze met meerdere dingen tegelijk bezig waren”, zegt Shira Offer, hoofdonderzoekster aan de Bar-Ilan Universiteit in Israel.

Diverse activiteiten

Hoe multitasken ervaren wordt, heeft volgens haar te maken met welke activiteiten iemand doet. “Werkende moeders zijn thuis veel bezig met het huishouden en het zorgen voor de kinderen. Dat zijn vaak arbeidsintensieve inspanningen”, zegt Offer. “Vaders besteden hier minder tijd aan”.

Uit het onderzoek bleek dat moeders 53 procent van de multitasktijd thuis aan het huishouden besteden, tegenover 42 procent van de vaders. Daarnaast gaat 36 procent van haar tijd naar de zorg voor de kinderen, terwijl vaders daar 28 procent van hun multitasktijd mee bezig zijn.

Oplossing

De oplossing lijkt simpel. “Moeders zouden zich beter voelen als vaders zich meer met het huishouden en het verzorgen van de kinderen bezig gaan houden”, zegt Offer. “Werkgevers zouden vaders hierin moeten faciliteren door ze bijvoorbeeld flexibeler werktijden te bieden”.

De auteurs baseren hun conclusies op een studie waarin 500 Amerikaanse families van 1999 tot 2000 gevolgd zijn. De meeste ouders in dit onderzoek waren hoog opgeleid, hadden een goede baan en verdienen boven modaal. Hoewel dit geen representatieve steekproef is voor de hele bevolking, gaat het wel over het deel van de bevolking die het meest onder tijdsdruk staat.