AMSTERDAM - In april 2010 ging Joost Veldman van start met ‘Doejedroombaan’. De 35-jarige initiator heeft sindsdien al bijna 100 droombanen gehad.

Veldman werkt een jaar lang in 175 droomfuncties. Van gebarentolk tot cabaretier, van autocoureur tot regisseur. Donderdag 1 december is een mijlpaal; Veldman heeft dan 100 droombanen gedaan. De 100e droombaan is bij een havenmeester in Ijmuiden.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders hun huidige werk niet als hun droombaan beschouwen. En vaak ook overwegen ander werk te zoeken.

“Ik wil anderen met mijn project inspireren op zoek te gaan naar hun droombaan óf hun huidige baan om te vormen tot droombaan. In de afgelopen 7 maanden heb ik ervaren dat een droombaan voor iedereen is weggelegd, ongeacht opleidingsniveau, leeftijd of dat je in loondienst of zelfstandig werkt.” aldus Joost Veldman.

War Child

Joost vraagt met dit project ook aandacht voor het werk van War Child, in het bijzonder het project Building Skills in Noord-Oeganda. Jongeren leden daar ruim 20 jaar onder het conflict tussen de rebellen en het regeringsleger. Veel jongeren zijn als gevolg van de oorlog niet of nauwelijks naar school gegaan, kunnen vaak niet lezen en schrijven, hebben nooit een vak geleerd en zijn werkloos.

Met het project Building Skills krijgen jongeren de mogelijkheid een vak te leren zoals bijenhouder, motorreparateur of lasser en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Gaandeweg krijgen ze zo meer zelfvertrouwen en hoop op een goede toekomst met een (droom)baan.