AMSTERDAM – Een reorganisatie is van negatieve invloed op de tevredenheid van Nederlandse medewerkers. Dit geldt opvallend genoeg niet alleen voor medewerkers die hun baan verliezen, maar ook voor medewerkers die wél mogen blijven.

Juist deze laatste groep heeft namelijk regelmatig last van schuldgevoelens en stress, het zogenaamde ‘survivor syndroom’. Dat blijkt uit een onderzoek van Effectory onder ruim 300.000 medewerkers in Nederland.

Voorafgaand aan de reorganisatie blijkt vaak dat er veel onzekerheid is. Medewerkers worden amper betrokken bij beslissingen en weten vaak niet wat er speelt. Hierdoor ontstaat vaak competitie onder collega’s.

“Behoudt een medewerker vervolgens zijn of haar plek, dan verwachten de meeste werkgevers dat iemand blij is en is daarmee de kous af. Maar in de praktijk blijkt dat medewerkers die ‘overblijven’ het gebeurde niet zomaar achter zich kunnen laten”, aldus Guido Heezen van Effectory.

Stressvol

“Door een reorganisatie daalt de loyaliteit en het gevoel van verbondenheid neemt sterk af, omdat mensen zich realiseren dat het opeens voorbij kan zijn. Ook als je uiteindelijk wel je baan behoudt, is een reorganisatie bijzonder stressvol”, aldus Heezen.

Survivor syndroom

“De achterblijvende medewerkers hebben regelmatig last van schuldgevoelens. Ook kan de werkdruk oplopen: dezelfde klus moet immers door minder mensen geklaard worden en medewerkers zijn vaak niet tevreden over de manier waarop de werkzaamheden georganiseerd zijn. Dit kan zorgen voor nog meer stress.”

Aandacht en begrip

Als werkgevers geen aandacht aan deze symptomen besteden, dan liggen frustratie, boosheid en demotivatie op de loer. Volgens Heezen is het belangrijk voor leidinggevenden om in gesprek te blijven met de medewerkers die op hun plek gebleven zijn. “Aandacht en begrip werken bijzonder positief om dit soort psychische problemen te voorkomen. Een goed gesprek doet wonderen.”