AMSTERDAM – De hybride ondernemer is in opkomst. Ongeveer 12 procent van de ondernemers combineert tegenwoordig een baan met een eigen bedrijf.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

Vooral in de groot- en detailhandel is de hybride ondernemer goed vertegenwoordigd. In de bouw en industrie is de combinatie van baan en ondernemerschap minder populair.

Ondernemers kiezen vaak voor een baan naast hun bedrijf omdat ze meer financiële zekerheid willen. Ook kan er sprake zijn van hobbyisme. Sommige hybride ondernemers kiezen hiervoor omdat een vaste baan ze een ziektekostenverzekering of pensioenregeling oplevert.

Fulltime

Vier op de tien hybride ondernemers willen uiteindelijk graag fulltime gaan ondernemen. Daarbij worden zelfstandigheid, vrijheid, volledig eigen baas zijn en goede groeimogelijkheden van het bedrijf als belangrijkste drijfveren genoemd.

De hybride ondernemer besteedt gemiddeld 30 uur per week aan de eigen zaak en 25 uur aan de baan in loondienst. Terwijl ongeveer de helft meldt moeite te hebben met het hoge aantal uren dat wekelijks aan werk wordt besteed, vindt twee op de vijf dat zij nog altijd te weinig tijd kunnen steken in het eigen bedrijf.

Opmerkelijk is dat tweederde van de hybride werknemers zich met zijn eigen zaak in een andere sector begeeft dan met zijn baan. Ruim de helft geeft aan wel profijt te hebben van de ervaringen die het werk in loondienst met zich meebrengt.