AMSTERDAM – Studenten met een grote dosis zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn succesvoller tijdens hun studie. Zo halen zij hogere cijfers en studeren zij sneller af.

Dat schrijft Rutger Kappe in het proefschrift dat hij morgen verdedigt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kappe deed onderzoek onder studenten van Hogeschool Inholland.

Hoewel Kappe bewijs vond dat intelligentie een rol speelt bij studiesucces, blijkt dat karaktertrekken als doorzettings- en organisatievermogen vijf keer zo belangrijk zijn. Motivatie blijkt twee maal zo belangrijk als intelligentie.

Solliciteren

Kappe volgde studenten tot aan het begin van hun werkende carrière. Zo kwam hij tot de ontdekking dat er iets mis gaat in selectieprocedures van werkgevers. Zij hechten in sollicitatiegesprekken vooral waarde aan extravert zijn (waaronder uitbundigheid en durf in nieuwe situaties).

Kappe: “Ik ontdekte dat extraverten over het algemeen een hoger startsalaris krijgen, maar zij doen het niet beter in hun loopbaan. Werkgevers verliezen dus potentieel goede werknemers door zich te veel te richten op extraverte kandidaten.”

Persoonlijkheid van studenten

Op basis van zijn onderzoek adviseert Kappe onderwijsinstellingen om de persoonlijkheid en motivatie van studenten in kaart te brengen. “Niet om op basis van persoonlijkheid studenten te selecteren of om vervolgens in iemands karakter te wroeten, maar wel om vaardigheden te ontwikkelen die aan die karaktereigenschappen gerelateerd zijn", aldus de promovendus.

"Daarmee vergroot je de kans op studiesucces. De tijd dat alle studenten dezelfde begeleiding krijgen is wat mij betreft voorbij. Op basis van iemands profiel kunnen opleidingen specifieke interventies ontwikkelen en inzetten.”