AMSTERDAM – Aandacht, contact met collega’s en invloed op de inrichting van de werkplek blijken erg belangrijk te worden gevonden door kantoormedewerkers.

Dat blijkt uit Het Nationale WerkplekOnderzoek 2011, gehouden onder ruim 900 respondenten uit de zorg, overheid en zakelijke dienstverlening.

Aansluitend op de resultaten van 2010, blijkt uit het onderzoek van dit jaar dat 64 procent van de ondervraagden nog steeds voor een vaste werkplek kiest. Opvallend is dat juist de jongeren (tot en met 24 jaar) en ouderen (vanaf 45 jaar) voor een vaste plek kiezen en de middelste leeftijdsgroepen in mindere mate.

De Nederlandse werknemer vindt het fijn een plek te hebben die herkenbaar is en iets ‘eigens’ heeft: 46 procent vindt het belangrijk tot zeer belangrijk om de werkplek persoonlijk te maken. Dit komt ook terug bij de belangrijkste aspecten in een werkomgeving, waarbij ‘contact’ met collega’s’ stipt als eerste gekozen wordt.

'Warm en huiselijk'

Bij het kiezen van een ideale werkplek wordt vooral gelet op ‘warm en huiselijk’. Werken binnen zo’n plek zou zorgen voor meer plezier, volgens 39 procent van de ondervraagden.

De huidige werkomgeving blijkt dat nog niet altijd te zijn; slechts 54 procent van de ondervraagden geeft aan dat de huidige werkomgeving een positieve invloed heeft op het werk. Dit betekent dat er een potentieel is van ongeveer de helft van de medewerkers die in een ideale werkomgeving met meer plezier zou werken.